Połącz pracę z pasją.
Zdobądź nowy zawód.

Osoba pełniąca obowiązki pomocy kuchennej, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni. Pomoc kuchenna nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem kucharza.

Z naszego szkolenia „Pomoc kuchenna" dowiesz się jakie są obowiązki i wymagania związane z tą funkcją. Wprowadzimy Cię na zaplecze zakładu gastronomicznego, gdzie poznasz najważniejsze zasady funkcjonlano-higieniczne. Dowiesz się też więcej na temat urządzeń i maszyn kuchennych stosowanych w gastronomii. Autor szkolenia w zwięzły i przystępny sposób przekaże Ci najważniejsze informacje na temat obróbki, utrwalania i przechowywania żywności. Z taką wiedzą, żaden szef kuchni Cię nie zaskoczy. Co więcej, dowiesz się także w jaki sposób przygotować dania mięsne i zupy, więc staniesz się jego prawą ręką. A na koniec? Uporządkujemy Twoją wiedzę dot. najważniejszych zasad czystości, które powinny panować w każdym profesjonalnym zakładzie gastronomicznym.

Oferowane przez nas materiały szkoleniowe zostały przygotowane przez wybitnych fachowców mających ogromne doświadczenie zarówno teoretyczne jaki teoretyczne i praktyczne w tej dziedzinie.

Szkolenie „Pomoc kuchenna” dedykowane jest osobom, które chcą zdobyć lub uporządkować i poszerzyć wiedzę konieczną do rozpoczęcia pracę we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych: restauracjach, barach, knajpach, stołówkach itp.

Zapisz się teraz!

  Zawód

Pomoc kuchenna

  Rodzaj szkoły

Kurs indywidualny ETAT

  Czas nauki

25 godzin

  Forma szkolenia

Samokształcenie na platforma E-Szkola Moodle

Na platformie uczestnik szkolenia znajdzie:

  • materiały szkoleniowe (pdf),
  • test zaliczeniowy (online)

Po pozytywnym zaliczeniu testu, na adres do korespondencji wyślemy zaświadczenie o ukończeniu kursu na druku MEN

  Opłaty

Koszt całkowity: 800 zł
Szkolenie możemy dostosować do potrzeb zleceniodawcy.

Forma płatności: przedpłata przelewem na konto szkoły:
Bank Millennium S.A. Nr konta : 06 1160 2202 0000 0000 8692 7828

Szkoły Dla Dorosłych „ETAT” w Lublinie- ul. Aleje Racławickie 7, 20-059 Lublin
Tytułem: imię / imiona i nazwisko, nazwa kursu

Po otrzymaniu formularza zgłoszeniowego i zaksięgowaniu płatności na koncie szkoły, przesyłamy dostęp do indywidualnego konta na platformie szkoleniowej.

  Uzyskany dokument
Po ukończeniu szkolenia
  • Zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19.03.2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz. 652)

UWAGA:

Zaświadczenie nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kwalifikacji w danym zawodzie i nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Nie zastępuje dyplomu studiów wyższych lub innych dokumentów wymaganych przepisami prawa dla wykonywania zawodu.

Osoby, które chciałyby podnieść kwalifikacje lub zdobyć wykształcenie potrzebne do wykonywania zawodu kucharz zapraszamy do kształcenia w naszej szkole na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym Kucharz kończącym się egzaminami państwowymi potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie, po zdaniu których uzyskuje się: zaświadczenie MEN, certyfikat, dyplom i suplementy tzw. „Europassy w języku polskim i języku angielski.


Tematyka szkolenia:

W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:

System HACCP w gastronomii:

  • Dobra Praktyka Higieniczna
  • Dobra Praktyka Produkcyjna
  • Dobra Praktyka Cateringowa
  • Wdrażanie i weryfikacja systemu HACCP
  • Analiza zagrożeń
  • Wykaz CCP dla potraw

Podstawowe techniki sporządzania potraw:

  • Podstawowe czynności w sporządzaniu potraw.
  • Obróbka wstępna surowców.
  • Zmiany zachodzące w środkach spożywczych.
  • Techniki rozdrabniania.
  • Ważenie, odmierzanie i liczenie.
  • Techniki mieszania.
  • Inne metody obróbki.
  • Jakość surowców.
  • Pakowanie, przechowywanie, utrwalanie żywności.
  • Metody utrwalania żywności.

Metody obróbki cieplnej:

  • Gotowanie
  • Duszenie
  • Pieczenie
  • Smażenie
  • Opiekanie

Zioła i przyprawy:

  • Rozpoznawanie ziół
  • Rozpoznawanie przypraw
  • Zastosowanie ziół i przypraw w kuchni

Utrzymanie czystości:

  • Organizacja pracy podczas mycia ręcznego i mechanicznego
  • Czynniki wpływające na efektywność procesu mycia naczyń
  • Urządzenia i środki stosowane do utrzymania czystości
  • Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja

Zapisz się teraz!

Sekretariat

Godziny pracy:

pon-pt: 8:00 - 16:00

sb-nd: 7:45- 15:30 tylko w terminach zjazdów

tel. (81) 441-14-14,
kom. 500-617- 889, 535- 646- 550, 502-037-531, 501-631-484

Go to top