Interesuje Cię technologia? Chciałbyś pracować w przemyśle spożywczym? Uzyskaj nowe kwalifikacje zawodowe na rynku pracy - zostań operatorem maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego!
Ukończenie Niepublicznej Branżowej Szkoły ETAT i zdobycie zawodu operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego pozoli Ci na uzyskanie kwalifikacji umożliwiających m.in.: podjęcie zatrudnienia w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego (cukiernie, mleczarnie, piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady mięsne) i na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego. Do zadań zawodowych operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego należy: przygotowywanie surowców do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń; obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych; magazynowanie wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego. Zainteresowany? Zgłoś się do nas!
Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
K1 SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeńNiepubliczna Branżowa Szkoła I Stopnia „ETAT” w Lublinie
3-letnia branżowa szkoła I stopnia na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej
3 lata
Dzienny (od poniedziałku do piątku)
brak opłat i wpisowego
Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie na koniec klasy trzeciej kwalifikacja - SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Dyplomy i suplementy do dyplomów wydają okręgowe komisje egzaminacyjne.
Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.
W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:
Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.
Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku, np. piekarnie, cukiernie, zakłady produkcyjne branży spożywczej itp.
Zajęcia praktyczne słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.
Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.
Uczniowie realizują tematykę programową praktyk zawodowych zgodnie z cyklem kształcenia dla zawodu.
Celem organizacji praktycznej nauki zawodu w zakładach pracy jest:
Po zakończeniu nauki otrzymasz Świadectwo o ukończeniu branżowej szkoły I stopnia, wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 sierpnia 2019 roku w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych.
Ukończenie branżowej szkoły I stopnia umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza).
Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz Świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia prowadzącej kształcenie w zawodzie OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO po uzyskaniu kwalifikacji pierwszej SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń może podjąć naukę w branżowej szkole II stopnia na kwalifikacji drugiej w nastepującym zawodzie:
Dyplom potwierdzający K2 uzyska Absolwent, który posiada wszystkie poniższe punkty: