Oglądasz programy kulinarne? Gotowanie jest Twoją pasją? Cenisz życie ze smakiem? A może po prostu chcesz nauczyć się jeszcze lepiej gotować? Zostań kucharzem!
Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych wymagań klientów, serwowanych podczas imprez okolicznościowych. Posiada wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych i odpowiedniego łączenia smaków. Do obowiązków kucharza, oprócz przygotowania dań, należy podanie ich w jak najciekawszej i najbardziej atrakcyjnej formie, a niekiedy także udekorowanie stołu. Poczucie estetyki z pewnością ułatwi wykonywanie tych zadań. Przede wszystkim jednak kucharz układa menu, odpowiada za wybór składników najwyższej jakości, za właściwe przechowywanie produktów, a także za należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni w taki sposób, aby przebiegała ona zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
Kucharz to zawód dla osób posiadających wyczucie smaku, bogatą wyobraźnię, umiejętność wymyślania, tworzenia i modyfikowania nowych potraw, a także mających ciekawe pomysły na ich serwowanie. Jeśli te cechy dostrzegasz u siebie, nie zwlekaj! W Niepublicznej Branżowej Szkole ETAT zdobędziesz potrzebne uprawnienia. Miejscem pracy dla Ciebie mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Nabyte umiejętności pozwolą Ci także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Kucharz
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dańNiepubliczna Branżowa Szkoła I Stopnia „ETAT” w Lublinie
3-letnia branżowa szkoła I stopnia na podbudowie 8-letniej szkoły podstawowej
3 lata
Dzienny (od poniedziałku do piątku)
brak opłat i wpisowego
Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie na koniec klasy trzeciej kwalifikacja - HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Dyplomy i suplementy do dyplomów wydają okręgowe komisje egzaminacyjne.
Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.
W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:
Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.
Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku, np. restauracjach, kawiarniach, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej, obsługi, punkty małej gastronomii, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy, bistro, jadłodajnie itp.
Zajęcia praktyczne słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.
Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.
Uczniowie realizują tematykę programową praktyk zawodowych zgodnie z cyklem kształcenia dla zawodu.
Celem organizacji praktycznej nauki zawodu w zakładach pracy jest:
Po zakończeniu nauki otrzymasz Świadectwo o ukończeniu branżowej szkoły I stopnia, wydane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 sierpnia 2019 roku w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych.
Ukończenie branżowej szkoły I stopnia umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza).
Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz Świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia prowadzącej kształcenie w zawodzie KUCHARZ po uzyskaniu kwalifikacji pierwszej HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań może podjąć naukę w branżowej szkole II stopnia na kwalifikacji drugiej w następującym zawodzie:
Dyplom potwierdzający K2 uzyska Absolwent, który posiada wszystkie poniższe punkty: