Uwielbiasz gotować i marzysz, by rozwinąć swój kulinarny talent, a nawet założyć własną restaurację? Jeżeli od dawna słyszysz, że twoje dania to prawdziwa poezja smaku, zostań zawodowym kucharzem!
Kucharz to zawód z przyszłością – stabilny, rozwojowy, kreatywny, dobrze płatny, a często również niezwykle prestiżowy. Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych kucharzy stale rośnie, dlatego każdy profesjonalista z łatwością znajdzie atrakcyjne zatrudnienie w Polsce i krajach UE. Zaczynając od amatorskiego kucharzenia, którego efekty często ukazują raczkujące blogi i vlogi, wiele osób osiąga dziś w dziedzinie kulinariów poziom mistrzowski i światową renomę. Na ambitnych i pomysłowych kucharzy czekają niemal nieograniczone możliwości rozwoju zawodowego w najlepszych restauracjach, obiektach hotelowych, stołówkach, mediach związanych z kulinariami, jak również we własnej firmie. Każde popisowe danie zaczyna się jednak od przepisu. Najlepszym zaś przepisem na zostanie pierwszej klasy kucharzem jest kurs zawodowy, który pozwoli ci poznać tajniki kucharskiej profesji. Nie zwlekaj i zapisz się na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy ETAT, gdzie niezbędną wiedzę i uprawnienia w zawodzie kucharza uzyskasz już w 1 rok!
Kucharz
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dańKwalifikacyjny Kurs Zawodowy prowadzony przez Niepubliczne Centrum Kształcenia Ustawicznego „ETAT” w Lublinie
1 rok (2 semestry)
Zaoczny (zjazdy w co drugi weekend miesiąca, w soboty i niedziele)
1800 zł/kurs
płatne jednorazowo lub w dwóch ratach po 900 zł
Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.
W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:
Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.
Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku, np. w restauracji, hotelu, stołówce szpitalnej, piekarni, cukierni, kwiaciarni, archiwum, szpitalu bądź w określonym dziale firmy. Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.
Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.
Konsultacje grupowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach, co dwa tygodnie, przez dwa dni (sobota, niedziela), według rozkładu zajęć ustalonego przez dyrektora szkoły.
Po zakończeniu nauki otrzymasz zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, wydane na podstawie § 12 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 roku. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza). Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Po otrzymaniu świadectwa możesz kontynuować naukę w zakresie kwalifikacji zawodowej technikalnej; HGT.12 Technik Żywienia i usług gastronomicznych.
Do dyplomu zawodowego wystawiany jest także Europass – suplement w języku polskim i angielskim, uprawniający do podejmowania pracy zgodnie ze zdobytym zawodem w krajach Unii Europejskiej.
Zaświadczenia, świadectwa i dyplomy są wydawane na drukach zgodnych z wzorem MEN
Warunki uzyskania zaświadczenia o ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego oraz przystąpienia do egzaminu zawodowego przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną:
Kucharz
Tak wyglądają nasze zajęcia
kucharz-01.jpg
kucharz-02.jpg
kucharz-03.jpg
kucharz-04.jpg
kucharz-05.jpg
kucharz-06.jpg
kucharz-07.jpg
kucharz-08.jpg
kucharz-09.jpg
kucharz-10.jpg
kucharz-11.jpg
kucharz-12.jpg
kucharz-13.jpg
kucharz-14.jpg
kucharz-15.jpg