Nic tak dobrze nie wychodzi ci jak słodkości? Jeżeli lubisz testować i wymyślać nowe przepisy na ciasta, desery i inne łakocie, jesteś osobą kreatywną i skrupulatną, masz rozwinięty zmysł smaku, zdolności manualne i plastyczne oraz poczucie estetyki, a także odczuwasz wielką satysfakcję, gdy inni ze smakiem pałaszują twoje wyroby, zostań zawodowym cukiernikiem!
Cukiernik to niezmiennie od lat perspektywiczny zawód, zapewniający szerokie możliwości atrakcyjnego zatrudnienia w Polsce i krajach UE. W pracy cukiernika będziesz wytwarzać różny asortyment ciast, ciastek, tortów, deserów i dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają konsumentom wyjątkowych wrażeń smakowych i wizualnych. Możesz także wyspecjalizować się w wybranej dziedzinie rzemiosła cukierniczego i dążyć do osiągnięcia w niej poziomu mistrzowskiego. Na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym ETAT już w 1 rok poznasz tajniki cukiernictwa i arkana sztuki dekorowania słodkości oraz zyskasz wiedzę, umiejętności i uprawnienia niezbędne do profesjonalnego wykonywania zawodu.
Cukiernik
SPC. 01. Produkcja wyrobów cukierniczychKwalifikacyjny Kurs Zawodowy prowadzony przez Niepubliczne Centrum Kształcenia Ustawicznego „ETAT” w Lublinie
1 rok (2 semestry)
Zaoczny (zjazdy w co drugi weekend miesiąca, w soboty i niedziele) Zajęcia teoretyczne -on-line (TEAMS), zajęcia praktyczne stacjonarnie
1800 zł/kurs
płatne jednorazowo lub w dwóch ratach: 900 zł
Cukiernik
4a7c0f1b-25eb-4cfd-b8c7-ac2852758f16.jpg
https://etat.edu.pl/images/cukiernik/4a7c0f1b-25eb-4cfd-b8c7-ac2852758f16.jpg
65ecf5d0-14ca-422a-9d0b-9ebfa7cc14e8.jpg
https://etat.edu.pl/images/cukiernik/65ecf5d0-14ca-422a-9d0b-9ebfa7cc14e8.jpg
489195c1-3ecd-4a7d-9a4b-22caa09a80b4.jpg
https://etat.edu.pl/images/cukiernik/489195c1-3ecd-4a7d-9a4b-22caa09a80b4.jpg
ae7c510c-c945-4d97-baa8-2f9e971fa5cd.jpg
https://etat.edu.pl/images/cukiernik/ae7c510c-c945-4d97-baa8-2f9e971fa5cd.jpg
7a3554e8-d1f3-4718-adaf-69f3e3f8406e.jpg
https://etat.edu.pl/images/cukiernik/7a3554e8-d1f3-4718-adaf-69f3e3f8406e.jpg
cukiernik-01.jpg
cukiernik-13.jpg
cukiernik-12.jpg
cukiernik-11.jpg
cukiernik-07.jpg
cukiernik-05.jpg
cukiernik-06.jpg
cukiernik-08.jpg
cukiernik-04.jpg
cukiernik-03.jpg
cukiernik-10.jpg
cukiernik-09.jpg
IMG_0116.JPEG
IMG_0123.JPEG
IMG_0125.JPEG
IMG_0154.JPEG
IMG_0155.JPEG
IMG_0422.JPEG
IMG_0488.JPEG
IMG_1609.JPEG
IMG_1612.JPEG
IMG_1646.JPEG
IMG_1659.JPEG
IMG_1642.JPEG
IMG_1660.JPEG
IMG_1790.JPEG
IMG_2014.JPG
IMG_2018.JPG
IMG_2027.JPG
IMG_2028.JPG
IMG_3205.JPEG
IMG_3210.JPEG
IMG_3322.JPEG
IMG_3334.JPEG
IMG_3341.JPEG
IMG_3345.JPEG
IMG_3559.JPEG
IMG_3561.JPEG
IMG_3562.JPEG
IMG_3563.JPEG
IMG_3586.JPEG
IMG_4379.JPEG
IMG_4618.JPEG
IMG_3578.JPEG
cukiernik-02.jpg
Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.
W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:
Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.
Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku. Praktyki zawodowe słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.
Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.
Konsultacje grupowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach, co dwa tygodnie, przez dwa dni (sobota, niedziela), według rozkładu zajęć ustalonego przez dyrektora szkoły.
Po zakończeniu nauki otrzymasz zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, wydane na podstawie § 12 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 roku. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza). Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz certyfikat kwalifikacji zawodowej SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych. Aby otrzymać Dyplom Cukiernika wymagane jest wykształcenie na poziomie szkoły branżowej lub średniej.
Po otrzymaniu świadectwa możesz kontynuować naukę w zakresie kwalifikacji zawodowej technikalnej SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Do dyplomu zawodowego wystawiany jest także Europass – suplement w języku polskim i angielskim, uprawniający do podejmowania pracy zgodnie ze zdobytym zawodem w krajach Unii Europejskiej.
Zaświadczenia, świadectwa i dyplomy są wydawane na drukach zgodnych z wzorem MEN
Warunki uzyskania zaświadczenia o ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego oraz przystąpienia do egzaminu zawodowego przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną: