Nic tak dobrze nie wychodzi ci jak słodkości? Jeżeli lubisz testować i wymyślać nowe przepisy na ciasta, desery i inne łakocie, jesteś osobą kreatywną i skrupulatną, masz rozwinięty zmysł smaku, zdolności manualne i plastyczne oraz poczucie estetyki, a także odczuwasz wielką satysfakcję, gdy inni ze smakiem pałaszują twoje wyroby, zostań zawodowym cukiernikiem!
Cukiernik to niezmiennie od lat perspektywiczny zawód, zapewniający szerokie możliwości atrakcyjnego zatrudnienia w Polsce i krajach UE. W pracy cukiernika będziesz wytwarzać różny asortyment ciast, ciastek, tortów, deserów i dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają konsumentom wyjątkowych wrażeń smakowych i wizualnych. Możesz także wyspecjalizować się w wybranej dziedzinie rzemiosła cukierniczego i dążyć do osiągnięcia w niej poziomu mistrzowskiego. Na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym ETAT już w 1 rok poznasz tajniki cukiernictwa i arkana sztuki dekorowania słodkości oraz zyskasz wiedzę, umiejętności i uprawnienia niezbędne do profesjonalnego wykonywania zawodu.
Cukiernik
K1.TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczychKwalifikacyjny Kurs Zawodowy ETAT
1 rok (2 semestry)
Zaoczny (zjazdy w co drugi weekend miesiąca, w soboty i niedziele)
1200 zł/kurs
płatne jednorazowo lub w ratach: 600 zł/semestr albo 200 zł/m-c
Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.
W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:
Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.
Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku, np. w restauracji, hotelu, stołówce szpitalnej, piekarni, cukierni, kwiaciarni, archiwum, szpitalu bądź w określonym dziale firmy albo instytucji. Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.
Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.
Konsultacje grupowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach, co dwa tygodnie, przez dwa dni (sobota, niedziela), według rozkładu zajęć ustalonego przez dyrektora szkoły.
Po zakończeniu nauki otrzymasz zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, wydane na podstawie § 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza). Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Po otrzymaniu świadectwa możesz kontynuować naukę w zakresie kwalifikacji zawodowej K2 (sprawdź 1,5-roczne Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Szkołach dla Dorosłych ETAT w Lublinie), by uzyskać dyplom i tytuł zawodowy technika. Dyplom technika, zgodny z klasyfikacją zawodów Ministra Pracy i Polityki Społecznej, otrzymasz, spełniając oba następujące warunki:
Do dyplomu zawodowego wystawiany jest także Europass – suplement w języku polskim i angielskim, uprawniający do podejmowania pracy zgodnie ze zdobytym zawodem w krajach Unii Europejskiej.
Zaświadczenia, świadectwa i dyplomy są wydawane na drukach zgodnych z wzorem MEN
Warunki uzyskania zaświadczenia o ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego oraz przystąpienia do egzaminu zawodowego przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną:
Cukiernik
cukiernik-01.jpg
cukiernik-13.jpg
cukiernik-12.jpg
cukiernik-11.jpg
cukiernik-07.jpg
cukiernik-05.jpg
cukiernik-06.jpg
cukiernik-08.jpg
cukiernik-04.jpg
cukiernik-03.jpg
cukiernik-10.jpg
cukiernik-09.jpg
cukiernik-02.jpg