Podbudowa programowa : Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy Cukiernik prowadzony jest przez Policealną Szkołę Zawodową „ETAT” w Lublinie Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, dwa razy w miesiącu w soboty i niedziele.
Na kierunek cukiernik, kandydat składa w sekretariacie szkoły następujące dokumenty:
Osoba, która ukończyła kwalifikacyjny kurs zawodowy otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu umiejętności zawodowych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikację zawodowe. Egzamin przeprowadzany jest przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.
Cukiernik
cukiernik-01.jpg
cukiernik-13.jpg
cukiernik-12.jpg
cukiernik-11.jpg
cukiernik-07.jpg
cukiernik-05.jpg
cukiernik-06.jpg
cukiernik-08.jpg
cukiernik-04.jpg
cukiernik-03.jpg
cukiernik-10.jpg
cukiernik-09.jpg
cukiernik-02.jpg
Praca w zawodzie cukiernik polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze, a w szczególności wyroby cukiernicze trwałe, posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymogami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Wiedzę i umiejętności będzie mógł wykorzystać, podejmując pracę w zakładach przemysłowych, tj. cukiernie.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Technika w produkcji cukierniczej
Technologie produkcji cukierniczej
Proces technologiczny półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych
Język obcy w produkcji cukierniczej
Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym - zajęcia praktyczne
Procesy produkcji wyrobów cukierniczych
Po ukończeniu kursu uzyskuje się zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie kwalifikacji wymienionej w zaświadczeniu.