Połącz pracę z pasją.
Zdobądź nowy zawód.

Wiedza z zakresu:

  • przepisów sanitarnych i BHP obowiązujących w gastronomii
  • organizacji procesu produkcji w zakładzie gastronomicznym
  • podstawowych zagadnień związanych ze środkami żywnościowymi
  • metod i zadań obróbki wstępnej
  • sposobów rozdrabniania warzyw
  • metod i zadań obróbki wstępnej
  • oceny organoleptycznej surowców, produktów spożywczych i gotowych potraw
  • wartości odżywczej produktów spożywczych
  • obsługi urządzeń i sprzętów w zakładzie gastronomicznym
  • zasad sporządzania potraw z warzyw
  • zastosowania mleka i przetworów mlecznych w gastronomii
  • zastosowania jaj w gastronomii
  • zastosowania mąki, kasz, płatków, makaronów i pieczywa w gastronomii
  • zastosowania mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu w gastronomii
  • zastosowania ryb i owoców morza w gastronomii
  • wyrobów garmażeryjnych i półmięsnych w gastronomii
  • klasyfikacji i sporządzania zup

Do góry