Oferujemy naukę na najwyższym poziomie w zawodach poszukiwanych w kraju i Unii Europejskiej
Menu

Zawód: Piekarz 751204

Kwalifikacje I: T.3 - Produkcja wyrobów piekarskich

Podbudowa programowa : Zasadnicza Szkoła Zawodowa

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy Piekarz prowadzony jest przez Policealną Szkołę Zawodową „ETAT” w Lublinie
Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, dwa razy w miesiącu w soboty i niedziele.

Rekrutacja

Na kierunek piekarz, kandydat składa w sekretariacie szkoły następujące dokumenty:

  • wypełniony formularz zgłoszeniowy dostępny w sekretariacie szkoły lub on-line
  • oryginał lub odpis świadectwa ukończenia szkoły (nie wymagana matura),
  • zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki ,
  • dowód osobisty do wglądu
    * ( kobiety, które zmieniły stan cywilny i posiadają świadectwo na nazwisko panieńskie okazują dowód osobisty lub akt małżeństwa)

Charakterystyka zawodu:

Do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży.

Możliwość zatrudnienia i stanowiska pracy absolwenta

Piekarz swoją pracę wykonuje w zakładzie piekarskim.

Opis kształcenia:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  2. sporządzania półproduktów piekarskich;
  3. dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  4. przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  5. obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Program nauczania dla zawodu piekarz

Technika w produkcji piekarskiej

  • BHP w zakładzie spożywczy
  • Maszyny i urządzenia

 

Technologie produkcji piekarskiej

  • Podstawy technologii spożywczej
  • Charakterystyka surowców piekarskich i pieczywa
  • Produkcja wyrobów piekarskich

 

Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym

  • Podejmowanie działalności gospodarczej w przetwórstwie spożywczym 64 godziny
  • Funkcjonowanie zakładu przetwórstwa spożywczego

 

Język obcy w produkcji piekarskiej

  • Piekarnia jako zakład pracy
  • Praca w piekarni
  • Rynek pracy

 

Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim

  • Magazynowanie surowców piekarskich
  • Magazynowanie wyrobów gotowych

 

Procesy produkcji wyrobów piekarskich

  • Magazyn podręczny surowców piekarskich
  • Ciastownia
  • Rozrostownia i piecownia

 

Po ukończeniu kursu uzyskuje się zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie kwalifikacji wymienionej w zaświadczeniu.

Załączniki:
Pobierz plik (piekarz.pdf)Podstawa programowa dla zawodu[Źródło: http://www.koweziu.edu.pl]2132 kB
Do góry