Jesteś kucharzem, cukiernikiem, piekarzem albo wędliniarzem i chcesz podwyższyć kwalifikacje zawodowe lub uzyskać nowe uprawnienia? Jeżeli masz smykałkę do zarządzania ludźmi i procesami produkcji oraz marzysz o awansie na stanowisko kierownicze albo o własnej firmie z branży spożywczej, zostań technikiem technologii żywności!

Technik technologii żywności to jeden z częściej poszukiwanych zawodów w branży spożywczej w Polsce i krajach UE. Dzięki szerokiemu zakresowi kształcenia zawodowi technicy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego i firmach o pokrewnym profilu działalności. Mogą także, po ukończeniu odpowiednich studiów lub innych form kształcenia, podjąć pracę wykładowcy zawodu w szkołach i na uczelniach, jak również pracować w mediach specjalistycznych, np. prasie, telewizji czy na portalach internetowych skoncentrowanych na tematyce spożywczej. Z rynkowych ofert pracy wynika, że absolwenci kierunku najczęściej znajdują zatrudnienie w nowoczesnych zakładach spożywczych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, oraz w mniejszych zakładach rzemieślniczych.

Za sprawą bogatej wiedzy i umiejętności technicy technologii żywności mogą obejmować różne stanowiska, np. technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby; kierownika szczebla średniego (zmiany, wydziału, linii) i niższego (mistrz, brygadzista), który nadzoruje i kontroluje podległych pracowników, przeprowadza szkolenia oraz organizuje pracę podwładnych, odpowiadając za jej jakość, terminowość i wydajność, a także przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn itp.; laboranta, który bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, gotowe wyroby i odpady na każdym etapie produkcji. Możliwości jest zatem wiele, a każda z nich zapewnia stabilną, rozwojową pracę z atrakcyjnym wynagrodzeniem.

Spełnij swoje marzenia zawodowe już teraz – zapisz się Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy ETAT, by w 6 miesięcy zdobyć uprawnienia w zawodzie technika technologii żywności! Dodatkowym atutem kierunku jest możliwość uzyskania umiejętności w zawodzie piekarz na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.

Zapisz się teraz!

  Zawód

Technik technologii żywności

SPC. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
  Rodzaj szkoły

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy prowadzony przez Niepubliczne Centrum Kształcenia Ustawicznego „ETAT” w Lublinie

  Czas nauki

6 miesięcy

  Tryb nauki

On-line, z jednym zjazdem w miesiącu

  Opłaty

1500 zł/kurs

  Uzyskany dokument
  • Zaświadczenie MEN
  • Certyfikat kwalifikacji zawodowych ( wystawia OKE. Odbiór ze szkoły jako, potwierdzenie zdanych egzaminów państwowych)
  • Dyplom zawodowy i suplementy do dyplomu tzw. Europass w j. polskim i j. angielskim (wystawia i odsyła OKE na wniosek Absolwenta)

UPRAWNIENIA

EGZAMIN:

Zewnętrzny, państwowy egzamin zawodowy przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Podejście do egzaminu w zakresie kwalifikacji zawodowej jest nieobowiązkowe. Szczegółowe informacje o egzaminie dostępne poniżej i w Strefie Słuchacza.

REKRUTACJA


Perspektywy pracy


Ramowy program nauczania

W trakcie nauki poznasz wybrane zagadnienia z takich obszarów wiedzy, jak m.in.:


Uprawnienia zawodowe

Dzięki wykładom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:


Zajęcia teoretyczne i praktyczne oraz praktyki zawodowe

Zajęcia teoretyczne są prowadzone w nowocześnie wyposażonej bazie lokalowej, dostosowanej do typu prowadzonych zajęć.

Zajęcia praktyczne odbywają się w warunkach rzeczywistych, odpowiadających tematyce kierunku, np. w restauracji, hotelu, stołówce szpitalnej, piekarni, cukierni, kwiaciarni, archiwum, szpitalu bądź w określonym dziale firmy albo instytucji. Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe słuchacz odbywa w miejscu, do którego skieruje go szkoła lub w tym, które sam wybierze.

Program nauczania zarówno teoretycznego, jak i praktycznego zawiera najnowsze treści, nastawione na przyswojenie praktycznych umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu.

Konsultacje grupowe dla słuchaczy odbywają się we wszystkich semestrach, co dwa tygodnie, przez dwa dni (sobota, niedziela), według rozkładu zajęć ustalonego przez dyrektora szkoły.

Zaświadczenie i świadectwo

Po zakończeniu nauki otrzymasz zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego, wydane na podstawie § 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 roku. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu zawodowego (szczegółowe informacje o egzaminie są dostępne na stronie Strefa Słuchacza). Po pozytywnym zdaniu egzaminu zawodowego otrzymasz świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Po otrzymaniu świadectwa możesz kontynuować naukę w zakresie kwalifikacji zawodowej K2 (sprawdź 1,5-roczne Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w Szkołach dla Dorosłych ETAT w Lublinie), by uzyskać dyplom i tytuł zawodowy technika. Dyplom technika, zgodny z klasyfikacją zawodów Ministra Pracy i Polityki Społecznej, otrzymasz, spełniając oba następujące warunki:

Do dyplomu zawodowego wystawiany jest także Europass – suplement w języku polskim i angielskim, uprawniający do podejmowania pracy zgodnie ze zdobytym zawodem w krajach Unii Europejskiej.

Zaświadczenia, świadectwa i dyplomy są wydawane na drukach zgodnych z wzorem MEN

Warunki uzyskania zaświadczenia o ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego oraz przystąpienia do egzaminu zawodowego przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną:

Zapisz się teraz!